RK NADA

Završio je XV Europski veteranski festival u Splitu

Ragbi Klub Nada, 19.06.2019

Završio je XV Europski veteranski festival u Splitu

Nakon pet zaista intezivnih dana ispunjenih sportskim natjecanjima, druženjem te upoznavanja gostiju sa bogatom sportskom te kulturno povijesnom baštinom Splita i Dalmacije.

Nešto manje od tisuću ragbijaša veterana sa svojom pratnjom, prepuni izvanrednih dojmova i obogaćeni za nova prijateljstva i pozitivna iskustva od danas napuštaju Split.

Festival je započeo u četvrtak 13.06. Večerom dobrodošlice svih sudionika i gostiju uz kulturno zabavni program u ugodnoj mediteranskoj atmosferi prostora Hemingway bara u Spinutu. Za dobro raspoloženje na pozornici i ispred nje brinuli su se sastav 058 te plesačice SPK centra plesa Split.

Nakon pozdravnih govora Zorana Derada, predsjednika Org. odbora, Dražena Colnaga, predsjednika RK Nada, poruke predsjednika EGOR-a gosp. Dave McDonalda festival je prigodnim riječima u ime grada Splita, otvorio gosp. Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti.

Sportski dio programa održavao se na igralištu Ragbi kluba Nada te na dvama pomoćnim terenima HNK Hajduk. Prema starosnoj dobi momčadi su bile podijeljene u dvije skupine Gold (35-50 godina) te Platinum (natjecatelji preko 50 godina starosti). U Gold skupini sudjelovalo je 18. momčadi a u Platinum skupini 12 momčadi iz 15 europskih zemalja te po jedna momčad iz Argentine i Novog Zelanda. Ragbi klub Nada kao domaćin festivala pored momčadi u obje kategorije imala i posebnu „momčad podrške“ sastavljenu od 33 veterana iznad 70 godina što predstavlja izvanredan sportski raritet. Na tri navedena sportska terena tijekom natjecanja odigrano je ukupno 60 utakmica u terminima od 9:30 do 18:00 sati po izuzetno toplom vremenu. Iako se na festivalu zbog pravila veteranskog ragbija i zaštite igrača ne proglašava ukupni pobjednik gledatelji su mogli uživati u predstavama nekoliko izuzetno kvalitetnih momčadi iz skupine Gold poput: Czech Stars (Češka) , Kerikeri (NZ), Peterborough and District SLLOPY I (UK ) te Ragbi '59 (HR). Sve ove momčadi upisale su po četiri pobjede iz četiri susreta. Iz starije skupine izdvajamo Central Buenos Aires Clasic (Arg) OPLA /CAU MADRID (Španjolska), V.i.a.g.R.a. Wiedenbruck i Old Blackout (Njemačka), I cangandi Old Rugby Verona (Italija). U ovoj skupini starija momčad Ragbi '59 u četiri susreta upisala je jednu pobjedu, dva neriješena susreta te jedan poraz. Svi susreti protekli su u izuzetno prijateljskoj i fer atmosferi na opće zadovoljstvo svih sudionika. Ono što je najvažnije, unatoč izuzetno zahtjevnim vremenskim uvjetima (velika vrućina i sparina), tijekom veteranskog festivala nije bilo težih ozljeda što govori o izuzetnoj pažnji, fer playu i karakteru sudionika. Da sve prođe u najboljem redu pobrinula se vojska Nadinih volontera te oko 6000 lit. vode za osvježenje koja je bila na raspolaganju igračima tijekom odigravanja susreta.

Festival tradicionalno završava zajedničkom večerom svih sudionika. Iz programa izdvajamo nastup KUD Jedinstvo koje je u dva navrata izvođenjem starih splitskih plesova te vrličkog kola izmamilo pljesak gostiju u Spaladium areni. Pored njih još su nastupali CROwd control, Harpoon blues band, Casper magic.

Prema protokolu dodijeljene su nagrade svim momčadima sudionicima. Pljesak i stand up ovacije zaslužila su petorica najstarijih igrača na turniru Bert Nystrom 1938. (Vintage Vikings), Siniša Tartaglia 1940. (Ragbi '59) Jose Alcantara 1945. (CAU MADRID) Norman Coles 1945. (Sllopy) Arnaldo Baruffolo 1946. (Verona).

Relic Trophy – nagrada za momčad koja je tijekom cijelog turnira najbolje iskazivala duh „Golden oldies rugby “ pripao je švedskoj družini Vintage Vikings, Posebna nagrada je dodijeljena i novozelandskoj momčadi Kerikeri za najdulji prevaljeni put. Nakon uručenih nagrada objavljeno je i ime domaćina slijedećeg XVI EGOR Festivala 2021. Domaćin festivala 2021. godine biti će ragbijaši Verone, odnosno I cangandi Old Rugby Verona koji su za dlaku nadmašili konkurente iz Barcelone. Sudionicima je prikazan vrlo impresivan spot o Veroni i mogućnostima kojima raspolaže njihova ragbijaška zajednica. Mathias Shencker, tajnik EGOR-a kao i svi voditelji momčadi još jednom zahvalili su u ime svih sudionika Ragbi klubu Nada na odlično organiziranom i odrađenom festivalu te pozvao sve prisutne na novo druženje u Veroni 2021. Na kraju ovim putem Ragbi klub Nada Split želi se zahvaliti Gradu Splitu, TZ Splita i SDŽ, HNK Hajduk, Promet Split d.o.o, te svim ostalim partnerima koji su uz vojsku volontera omogućili uspješnu realizaciju ovog velikog sportskog događaja u našem gradu.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr