RK NADA

RUS - Rugbyende Utrechtse Studenten: Posjet nizozemskog sveučilišnog kluba Splitu

Ragbi Klub Nada, 02.05.2022

RUS - Rugbyende Utrechtse Studenten: Posjet nizozemskog sveučilišnog kluba Splitu

Narednih sedam dana u Splitu će gostovati ragbijašice nizozemskog RUS-a - Rugbyende Utrechtse Studenten iz Utrechta.

Djevojke vrlo popularnog i uspješnog RUS-a poznate su kao jedina isključivo ženska sveučilišna ragbijaška udruga u Nizozemskoj. Osnovane su 18. rujna 1985. i danas okupljaju 96 djevojaka, studentica Sveučilišta u Utrechtu. Članice RUS-a organizirane su u dvije natjecateljske ekipe. RUS I natječe se u nizozemskoj Premier ligi i već godinama su među najboljim ženskim ragbi ekipama u Nizozemskoj, sedmerostruke su prvakinje Nizozemske a njihova druga ekipa natječe se u III. nizozemskoj ligi gdje su također vrlo uspješne.

Ragbijašice RUS-a vježbaju i igraju na terenima Sportscenter Olympos u čuvenom Parku znanosti Utrecht. Za one malo radoznalije Sveučilište u Utrechtu osnovano je 26.ožujka 1636. i jedno je od najstarijih sveučilišta u Nizozemskoj. Pohađa ga oko 32 000 studenata a zapošljava preko 7000 nastavnika i djelatnika. Sveučilište godišnje dodijeli preko 500 doktorskih titula i objavi oko 7000 znanstvenih članaka. Proračun sveučilišta je oko 9oo milijuna eura. S ovog sveučilišta proizašao je čitav niz uglednih svjetskih znanstvenika uključujuči 12 dobitnika Nobelove nagrade i 13 dobitnika nagrade Spinoza. Sveučilište u Utrechtu rangirano je kao najbolje sveučilište u Nizozemskoj a redovito je među 20 sveučilišta u Europi te između 50-100 najboljih sveučilišta u svijetu.

Ove godine 66 pripadnica RUS-a odlučilo je posjetiti Split i Hrvatsku kako bi na nekoliko zajedničkih treninga i trening utakmica sa splitskih i hrvatskim ragbijašicama iz prve ruke prenijele bogata iskustva kako povezati studentske obveze i vrhunski sport s fantastičnim provodom jer ove dame kako same kažu pored studentskih i sportskih obveza s vremena na vrijeme vole druženje uz pivo i dobru zabavu.

Trening i druženje sa splitskim ragbijašicama održat će se u ponedjeljak 2.5., srijedu 4. 5., te u subotu 7.5. na blagdan Sv. Duje. Ostali dio tjedna cure iz Nizozemske provest će u upoznavanju Splita i Dalmacije.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr