RK NADA

RK Nada 79-0 ŽRK Zagreb: Seniorke Ragbi 15

Ragbi Klub Nada, 10.05.2021

RK Nada 79-0 ŽRK Zagreb: Seniorke Ragbi 15

U prvom međusobnom susretu dvaju hrvatskih klubova po pravilima Ragbi 15 u konkurenciji seniorki uvjerljivu pobjedu ostvarile su djevojke splitske Nade.

Na Starom placu one su u povijesnom susretu pobijedile djevojke iz ŽRK Zagreb. Djevojke pod vodstvom prof. Vlade Ursića oduševile su svojim kompaktnošću, disciplinom, brzinom reakcije te taktičkom zrelošću. Vrlo brzo su se prilagodile sasvim drugačijem načinu igre prema pravilima Ragbi 15, koristeći racionalno djelokrug osobne odgovornosti igračica na cijelom terenu.

Visokim pritiskom na posjednika lopte, istovremeno racionalno pokrivajući cijeli teren iznenadile su gošće iz Zagreba ne dopustivši im da nijednom poentiraju. Jednostavno gošće su pored svih nastojanja i izražene želje ostajale stalno za korak kraće ne mogavši pratiti brzu transformaciju splitskih igračica.

Današnja utakmica novi je iskorak u hrvatskom ragbiju jer se po prvi put sastaju dvije ženke seniorske ekipe iz dva različita hrvatska kluba igrajući po pravilima ragbi 15. Svi se nadamo da ćemo i ubuduće češće gledati djevojke da igraju u ovom formatu te da će zbog svoje gledljivosti i atraktivnosti privući još više mladih djevojka da se bave ovim sportom kao i više gledatelja na tribinama kad to bude moguće.

Ideja o počecima ženskog ragbija u Splitu rodila se u glavama ragbijaških entuzijasta prije nešto više od dvadesetak godina. Točnije na kraju prošlog tisućljeća 1998. i 1999. godine tadašnji šef struke Ragbi kluba Nada prof. Vjekoslav Arambašić napravio je dogovor s prof. Višnjom Kuvačić, prof. Maricom Milardović i prof. Joškom Buzov vezano za uključivanje ženske populacije u realizaciji programa oglednih satova ragbija u okviru nastave TZK u splitskim osnovnim i srednjim školama.

Trebalo je proći desetak godina da se konačno oformi homogena grupa djevojaka približno istog godišta da bi s 2008. konačno sekcija djevojaka započela sa samostalnim organiziranim radom u okviru Ragbi kluba Nada. Okosnicu sekcije činile su učenice splitske Zdravstvene škole koje su u redovito dolazile na Stari plac pod vodstvom prof. Joške Buzov, prof. Dijane Jelača i prof Pavla Vodanovića te kontinuirano popunjavale već formiranu sekciju.

Prvi treneri ženske sekcije Ragbi kluba Nada bili su prof. Ante Olujić i Tomislav Burazin uz podršku sportskog direktora dr.sc. Luke Bjelanović. Djevojke su rado prihvatile ragbi kao svoj sport a od 2013. natječu se redovno u okviru Hrvatskog ragbijaškog saveza u Prvenstvu i Kupu Hrvatske.

Najveće uspjehe djevojke su postigle pod vodstvom prof. Nikole Denića, a danas ih vodi prof. Vlado Ursić. Pored natjecanja u Hrvatskoj egzistira i regionalna WRRS gdje se splitske djevojke natječu s curama iz Austrije, BiH, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Također Hrvatska reprezentacija svake godine nastupa u okviru Europskog prvenstva. Sva službena natjecanja za djevojke organizirana su olimpijskom formatu i pravilima Ragbi 7.

Seniorke Ragbi 15, Split, 9.05.2021

RK Nada - ŽRK Zagreb 79:0 (69:0)

Igralište RK Nada Split, Stari plac

RK Nada: Kovač 5, Drušković 13, N. Điko, Reljić, J. Điko 5, N. Dedić 10, Garcija, Avramović 19, Hewitt, Žaja 12, Banovac 10, Josipović 5, Ivanović, Bekavac, Colić, Vranjić, Jurko, Merčep, Jurić, Buzov.

ŽRK Zagreb: Sedlar, Kušen, Anđel, Farac, Ploshonka, Pribeg, Madir, Mratović, Todorović , Bebić, Buratović, Šuklje, Kuča, Baračić, Eterović, Kralj.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr