RK NADA

Prva Nadina utakmica

Ragbi Klub Nada, prije 61 dan

Prva Nadina utakmica

Gostovanje "Mladosti" dogovoreno je za utorak 1. prosinca 1959. g.

Narodni sport je 3. prosinca 1959. objavio gornji članak.

Gostovanje "Mladosti" dogovoreno je za utorak 1. prosinca 1959. g.

Naime, praznik Dana Republike slavio se dva dana, 29. i 30. studenoga, a ukoliko bi neki od ta dva datuma bio nedjelja, onda bi se praznovalo sljedeći dan. Te 1959. g. 29. i 30. studenoga bili su u nedjelju i ponedjeljak, pa je praznik bio i u utorak.

"Nada” je, u granicama svojih mogućnosti, željela taj prvi javni nastup organizirati na doličan način. Među prvim zadacima trebalo je riješiti u čemu će "Nada” nastupiti.

Uprava OSD "Nada" ragbijašima je kupila 20 bijelih majica s plavim okovratnikom. Te majice su bile toliko tanke da su se na malo jače potezanje odmah parale. Zbog toga je, snalažljivošču članova Uprave Ragbi sekcije, nabavljeno iz skladišta jednog splitskog trgovačkog poduzeća 50 praznih vreća od šećera, koje je svojevremeno donirala UNRRA (Agencija UN za pomoć i obnovu ratom opustošenih zemalja).

Bile su to vreće od tvrde tele žute boje na kojima je sa crvenom bojom bio otisnut podulji tekst o UNRRI i njenoj aktivnosti.

Vreće su bile dimenzija 50 x 30 cm, te se izračunalo da se iz tri vreće može skrojiti jedna majica s dugim rukavima, bez oko vratnika. Po tri vreće dobilo je 16 igrača, a preostale dvije je dobio najmanji po rastu Ivica Vidiš, čija je majka jedva sašila majicu. Svima je dat nacrt kako bi majica trebala izgledati i preporuka da se vreće nekoliko puta operu u toploj vodi kako bi se izbrisla crvena slova UNRRE.

Plave gaćice su se također šile u "kućnoj radinosti". Nabavljena je jedna bala tvrde plave tele i svakom igraču je dat odgovarajući komad platna da, po dogovorenom nacrtu, sašiju gačice s dužim nogavicama.

Sve je urađeno kako je bilo dogovoreno i na dan utakmice s "Mladosti" bila su određena devetnaestorica igrača koji su u bijelim dresovima istrčali na igralište RNK “Split”.

Nadine prve gaćice
Nadine prve gaćice

Bilo ih je devetnaest jer dvadeseti bijeli dres nismo imali budući da smo ga, nakon nabave, pri probi, poderali, a nastupila su samo sedamnaestorica, jer dvojica nisu imali ispod bijelog dresa, majicu od UNRRINE tele.

Na snimci se vidi da Srećko Ivković i Andrija Pavičić nemaju donju, "jaku" majicu, te oni nisu nastupili.

"Nada" je, u toj prvoj povijesnoj utakmici, pred 2000 gledatelja, nastupila u sljedećem sastavu: (Poredani abecednim redom u zagradi je broj postignutih poena)

Leo Antonini, Nikica Carrara, Željko Dvornik, Ivo Ganza (3), Danimir - Miro Matošić, Igor Mornar, Petar - Pjero Novak, Zvonimir Pilić, Ratko Cico Poštenjak, Mihovil Radja (3), Predrag - Bobi Ostojić, Leo Senjanović, Anđelko - Đeki Srbljenović (4), Siniša Tartaglia, Vanja Ujević, Ivica Vidiš i Stipe Vitaljić.

Igrao se Ragbi XIII., a "Nada" je izvršila četiri zamjene. Drugo poluvrijeme su igrali N. Carrara, D. Matošić, P. Ostojić i R. Poštenjak.

"Mladost" je nastupila u sljedećem sastavu:

Boris Banašin (3), Duško Cerin, Ivo Čambala (8), Petar Dabić (gost iz Pančeva), Aleksandar Franceschi (6), Vili Franković, Vili Gartner, Duško Lanik, Milorad Malešević, Branko Marjanović, Marin Silobrčić, Branimir Štimac, Branko Štimac (9), Mario Venturini i Berislav Zajić.

Pobijedila je "Mladost" sa 26:10 (11:7).

Sudio je Živko Skroza iz Zagreba.

“Mladost" je "Nadi” darovala jednu ragbijašku loptu.

Pogodak se tada računao tri, a kazneni udarac i pretvaranje dva poena.

Foto Nada-Mladost 1959. godine

Snimka "Nade" pred prvi povijesni nastup 1. prosinca 1959. g.

Slijeva stoje: Zoran Biluš - pokrajni sudac, Predrag - Bobi Ostojić, Petar - Pjero Novak, Nikica Carrara, Danimir - Miro Matošić, Anđelko - Deki Srbljenović, Nikola Kazinoti - predsjednik OSD "Nada", Mihovil Radja, Andrija Pavičić, Ratko - Cico Poštenjak, Stipe Vitaljić, Željko Dvornik i Duje Bebić - pokrajni sudac.

Čuče: Siniša Tartaglia, Ivo Ganza, Leo Antonini, Srećko Ivković, Zvonko Pilić,Ivica Vidiš, Vanja Ujević, Igor Mornar i Leo Senjanović

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr