RK NADA

Prosječna tjelesna težina ragbijaša dosegla plato

Ragbi Klub Nada, prije 109 dana

Prosječna tjelesna težina ragbijaša dosegla plato

Novo istraživanje objavljeno u British Medical Journal pokazalo je da se nakon značajnog porasta od profesionalnosti, prosječna tjelesna težina muških ragbijaša počinje stabilizirati.

Studija, koju je vodio Ross Tucker, procjenjivala je tjelesnu masu ragbijaša na muškim i ženskim svjetskim prvenstvima u ragbiju između 1991. i 2019. Cilj je bio kvantificirati promjene u masi igrača po poziciji. U istraživanju je sudjelovalo 4.447 elitnih muških i 958 elitnih ženskih igrača iz zemalja prvog i drugog reda.

'Povećanje tjelesne mase ... u interesu je igrača i njegovih performansi. S obzirom na učestalost fizičkog kontakta u ragbiju, doprinos tjelesne mase inerciji, zamahu i kinetičkoj energiji povećava rizik od ozljeda, a pogotovo u sudaru dva igrača različite tjelesne mase.'

Henry Tuliagy
185 cm, 128 kg, oko 11 sekundi na sto metara

Studija je otkrila da se masa muških igrača značajno povećala između 1991. i 2019. (9,7% u zemljama prvog reda), ali da se taj porast 'dogodio gotovo u cijelosti do 2011.'. Primijećeno je da skupaši i linijaši na RWC-u 2015. nisu bili znatno teži od događaja iz 2007. ili 2011. godine.

'Međutim, u nekom trenutku, povećanje tjelesne mase može ugroziti ubrzanje, brzinu, okretnost i izdržljivost, postajući tako štetno za performanse ... Masa tijela igrača može se približiti platou izvan kojeg se ne događaju daljnje prednosti u performansama.'

U radu je postavljena hipoteza o uzrocima i sugerira da su nedavne izmjene pravila uvedene kako bi lopta bila što više u igri smanjujući tako količinu vremena odmora dostupnog igračima i promijenila paradigme kondicioniranja kako bi favorizirale lakše igrače. Promjene u načinu igre i namjeri treniranja također su imale utjecaj.

Istraživanje je također pokazalo značajne razlike u tjelesnoj masi igrača iz zemalja prvog i drugog reda, i izgleda da je to jedan od čimbenika u objašnjavanju razlike u kvaliteti izvedbe tijekom vremena.

'Veličina daje prednosti većim igračima jer omogućuje veću apsolutnu proizvodnju sile i može poboljšati sposobnost igrača da "pobjeđuju" u sudarima. Prednosti stečene u obaranjima i rakovima mogu poboljšati sposobnost zadržavanja lopte. '

Gost prije 102 dana

Bravo za prijevod i odabir istraživanja


Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr