RK NADA

Pripreme za prvu Nadinu utakmicu

Ragbi Klub Nada, prije 39 dana

Pripreme za prvu Nadinu utakmicu

Nada na svom prvom igralištu na Gripama u studenome 1959. g. u okviru priprema za prvi javni nastup.

Mihovil - Miško Radja je 22. rujna 1959.g., na dan prvog treninga, održao sastanak s ragbijašima i zakazao im trening tri puta tjedno, napomenuvši da će se voditi evidencija prisustvovanja treninzima. Uočio je manjak opreme i svega dvije lopte, te je zaključio da treba i opremu i lopte dopuniti.

Prije treninga je imao sastanak i upoznavanje s predsjednikom i tajnikom OSD “Nada” Nikolom Kazinotijem i Aleksandrom - Aleksom Puharom, te ostalim članovima uprave OSD “Nada”, kao i s predsjednikom Ragbi sekcije Emilom Oštrićem.

Susret s Emilom Oštrićem bio je posebno dirljiv, jer su se nakon deset godina sreli stari suradnici koji su skupa djelovali u Rukometnoj sekciji Gimnastičkog društva Split.

Predsjednik Rukometne sekcije, odnosno kasnije Rukometnog kluba “Marjan” Split, bio je Emil Oštrić, a tajnik Mihovil Radja. Njihova suradnja trajala je od početka 1949. do 1. listopada 1950. g., do odlaska Mihovila Radje na studij u Zagreb.

Na tom sastanku 22. rujna 1959. g. Emil Oštrić je u šali rekao Mihovilu Radji: “Nastavi tamo gdje si stao u listopadu 1950. g., tj. preuzmi dužnost tajnika.”, što je Mihovil Radja i prihvatio.

Slijedili su treninzi i poneka trening utakmica između dviju momčadi “Nade”, jer je na treninzima povremeno bilo dovoljno igrača za odigrati utakmicu. Treniralo se ragbi XV i ragbi XIII, jer su se tada u Zagrebu i Srbiji igrala oba ragbija. Emil Oštrić je s Mihovilom Radjom radio i na kompletiranju uprave Sekcije, te su uskoro u rukovodstvo Ragbijaške sekcije OSD “Nada” kooptirani Damir Vrsalović, Milan Sunko, Neno Rubić, dr. Feđa Kovačević, bivši liječnik Ragbi kluba “Mladost” Zagreb i drugi.

Uporedo s kompletiranjem uprave Sekcije radilo se i na nabavci opreme. Brojni ragbijaši koji su u jesen 1959. g. trenirali na igralištu OSD “Nada” bili su bez športske opreme. Dio njih je trenirao u svojoj opremi (majica, gaćice, športske papuče), te se povremeno, ovisno o mogućnostima, nabavljala odgovarajuća količina te opreme, a osam pari starih kopački je Mihovil Radja uspio “isprositi” od “Hajduka”. Te, za “Hajduk” stare kopačke bile su za ragbijaše izvrsne.

Na tim jesenskim (1959. g.) treninzima među redovitijim su bili (poredani abecednim redom): Leo Antonini, Duje Bebić, Zoran Biluš, Božo Bogavčić, Nikica Carrara, Željko Dvornik, Ivo Ganza, Srećko Ivković, Danimir - Miro Matošić, Igor Mornar, Petar - Pjero Novak, Predrag - Bobi Ostojić, Andrija Pavičić, Petar Pavković, Zvonimir Pilić, Ratko Poštenjak, Mihovil Radja, Leo Senjanović, Anđelko - Đeki Srbljenović, Siniša Tartaglia, Vanja Ujević, Ivica Vidiš i Stipe Vitaljić.

Uskoro je trebalo razmišljati i o prvoj utakmici. Sticajem okolnosti Uprava OSD “Nada” je u jesen 1959. g. dograđivala svoju, prije spomenutu, baraku na Gripama, dogradnjom novih svlačionica i velike društvene sale. Tako uređen novi dom OSD “Nada”, predviđalo se otvoriti za Dan Republike 29. i 30. studenoga 1959. g. Za tu svečanost, otvaranja novog doma, predloženo je svim sekcijama da upriliče odgovarajuće športske programe. Ragbijaši su uputili pismo RK “Mladost” Zagreb s molbom da svojim gostovanjem uveličaju ovu proslavu i time omoguće splitskim ragbijašima prvi javni nastup.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr