RK NADA

Popis zabranjenih sredstava 2021

Ragbi Klub Nada, prije 45 dana

Popis zabranjenih sredstava 2021

Svjetska antidopinška agencija (WADA - World Anti Doping Agency) je objavila popis zabranjenih sredstava za 2021. godinu. Sa ovim se međunarodnim standardom na hrvatskom jeziku koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021. godine možete upoznati u nastavku. Ovo je sažetak glavnih izmjena i objašnjenja uz popis.

PREOBLIKOVANJE POPISA

Popis zabranjenih sredstava 2021. preoblikovan je s ciljem poboljšanja upravljanja i iskoristivosti.

SPECIFICIRANE METODE

• M2.2 je sada specificirana metoda u skladu s odredbom 4.2.2 Svjetskog antidopinškog kodeksa 2021. (Kodeksa).

TVARI ZLOUPOTREBE

• Odredba 4.2.3 Kodeksa definira tvari zloupotrebe kao „zabranjene tvari koje su specifično određene kao tvari zloupotrebe na Popisu zabranjenih sredstava zbog njihove učestale zloupotrebe u društvu izvan konteksta sporta“.

• Kokain, diamorfin (heroin), metilendioksimetamfetamin (MDMA/“ecstasy“) i tetrahidrokanabidiol (THC) utvrđene su kao tvari zloupotrebe.

• Druge tvari su trenutačno u razmatranju i mogu biti utvrđene kao tvari zloupotrebe u budućnosti.

TVARI I METODE KOJE SU UVIJEK ZABRANJENE
Uvijek provjeravajte dobavljača i pazite što unosite u tijelo

TVARI I METODE KOJE SU UVIJEK ZABRANJENE (NA NATJECANJU I IZVAN NATJECANJA)

ZABRANJENE TVARI

S2. PEPTIDNI HORMONI, ČIMBENICI RASTA, SLIČNE TVARI I TVARI KOJE IH OPONAŠAJU

• Inhibitori signala transformirajućeg čimbenika rasta – beta (TGF-β) sada su uključeni svojim punim nazivom, a ne kraticom.

• IOX2 je pridodan kao primjer aktivatora hipoksijom inducibilnih čimbenika (HIF).

S3. BETA-2 AGONISTI

• Inhalacijski primijenjen vilanterol sada je dozvoljen do najviše preporučene doze proizvođača. Doza se izražava kao odmjerna doza od 25 mikrograma koja je ekvivalentna dostavljenoj dozi od 22 mikrograma.

• Pojašnjeno je da su arformoterol i levosalbutamol (navedeni kao primjeri) zabranjeni.

S4. HORMONI I MODULATORI METABOLIZMA

• Kategorije 4.2 i 4.3 su objedinjene kao anti-estrogene tvari (uključujući selektivne modulatore estrogenskih receptora (SERM-e)). Ovo pojašnjenje terminologije odražava zajednički mehanizam svih ovih tvari da se, u svrhe antidopinga, vežu na estrogenske receptore i blokiraju estrogensko djelovanje. Ovo pojašnjenje nije dodalo niti uklonilo tvari iz ovih kategorija.

S5. DIURETICI I MASKIRNA SREDSTVA

• Izraz „topikalna oftalmička primjena“ odnosi se na iznimno dozvoljeno korištenje inhibitora karboanhidraze u oftalmološke svrhe.

ZABRANJENE METODE

M2. KEMIJSKA I FIZIČKA MANIPULACIJA

• Kako je ranije navedeno, M2.2 je promijenjena iz nespecificirane u specificiranu metodu.

Tvari i metode zabranjene na natjecanju
Budite svjesni i ne riskirajte svoju sportsku karijeru

TVARI I METODE ZABRANJENE NA NATJECANJU

ZABRANJENE TVARI

S6. STIMULANSI

• Iznimkama su pridodani primjeri derivata imidazola za topikalnu primjenu. Tu spadaju brimonidin, klonazolin, fenoksazolin, indanazolin, nafazolin, oksimetazolin i ksilometazolin.

S9. GLUKOKORTIKOIDI

Popisu su pridodani dodatni primjeri glukokortikoida. Nazivi nekih postojećih primjera su razjašnjeni kako bi bolje odražavali aktivni sastojak lijeka.

• Prema predlošku koncepta Popisa zabranjenih sredstava 2021. (u svibnju 2020. podijeljenog dionicima radi konzultacija) kojeg je Izvršni odbor WADA-e odobrio na sastanku 14. i 15. rujna 2020., zabranjeni su svi injektibilni putevi primjene glukokortikoida tijekom razdoblja na natjecanju.

Primjeri injektibilnih puteva primjene uključuju: intravenski, intramuskularni, periartikularni, intraartikularni, peritendinozni, intratendinozni, epiduralni, intratekalni, intraburzalni, intralezijski (npr. intrakeloidni), intradermalni i subkutani.

Međutim, kako bi se temeljito i široko iskomunicirale promjene pravila te dalo dovoljno vremena za informiranje i edukaciju, Izvršni odbor je odlučio uvesti zabranu svih injektabilnih puteva primjene glukokortikoida i implementaciju novih pravila od 1. siječnja 2022. godine.

Ovo jednogodišnje razdoblje će omogućiti, primjerice, da sportaši i medicinsko osoblje dobiju bolji uvid u razumijevanje praktične primjene razdoblja čišćenja, da laboratoriji ažuriraju svoje protokole kako bi uključili revidirane vrijednosti i nove vrijednosti specifične za određenu tvar te da sportske vlasti razviju edukacijske alate za sportaše, medicinsko i potporno osoblje, upućujući na sigurno korištenje glukokortikoida u antidopingu u kliničke svrhe.

P1. BETA – BLOKATORI

• Nebivolol je dodan kao primjer.

PROGRAM PRAĆENJA

BETA-2 AGONISTI: Na natjecanju i izvan natjecanja

• Sve kombinacije beta-2 agonista su uklonjene budući da su pribavljeni traženi podaci o prevalenciji.

• Nalazi salmeterola i vilanterola ispod najmanje granice izvješćivanja uključeni su u program praćenja kako bi se bolje pratila njihova terapijska primjena naspram rizika zloupotrebe.

Drži ragbi čistim
Budi svoj i #KeepRugbyClean

*Za daljnje informacije o prethodnim izmjenama i pojašnjenjima potrebno je razmotriti pitanja i odgovore vezane za Popis zabranjenih sredstava (the Prohibited list Q & A) na internetskoj stranici: www.wadaama.org/en/questions-answers/prohibited-list-qa

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr