RK NADA

Pet zona treninga

Ragbi Klub Nada, prije 274 dana

Pet zona treninga

Za dobar i učinkovit trening veoma je važno da trenirate u određenom rasponu otkucaja srca. Pročitajte koje zone što znače i što možete očekivati.

Zona treninga je određeni raspon otkucaja srca po kojem bi bilo poželjno trenirati. Zašto? Naše tijelo u svakoj zoni reagira drugačije, od metabolizma do energije koja se oslobađa i zato je važno znati osnovu svake zone kako bi trening imao smisla u odnosu na cilj koji želimo postići.

Zašto biste trebali poznavati zone treninga?

Ako želite smršaviti nekoliko kilograma ili se želite osjećati bolje, treniranje u određenom rasponu pulsa će pomoći da doznate granicu. Srce je mišić. Možete ga ojačati ili oslabiti. Ako izbjegavate kardiovaskularne vježbe, srce će vremenom gubiti funkcionalne sposobnosti što sigurno ne ide u prilog onima koji žele biti zdravi. Pročitajte osnove svake zone treninga.

Zona 1 (50-60%) - zdrava zona

Najkomfornija i najsigurna zona koja podrazumijeva malo brži hod. U ovoj zoni možete očekivati ojačano srce, smanjeni kolesterol i regulaciju krvnog tlaka. Biti ćete zdraviji, ali ako mislite da ćete biti fizički spremniji, zaboravite na to. Vježbanje u ovoj zoni ne donosi ni snagu ni izdržljivost, samo malo zdravije ja.

Ako niste u kondiciji, imate srčanih problema ili jednostavno želite zdravije srce bez puno znoja, onda je ova zona idealna za Vas. Također je dobra za zagrijavanje prije zahtjevnijih treninga kao i opuštanje nakon istih.

Zona 2 (60-70%) - umjerena zona

Laganim trčanjem stižemo u drugu zonu koja je iako još uvijek nizak nivo napora dovoljna za sagorijevanje masti. Važno je napomenuti da se čak do 85% od ukupno potrošenog broja kalorija odnosi na masnoće. Trening u ovoj zoni poboljšava sposobnost srca da bolje pumpa krv, a mišićne stanice potiče da bolje koriste kisik.

Ako želite izgubiti par kilograma, ova zona bi mogla biti od koristi s čime se slaže većina ljudi. Pošto vježbamo niskim intenzitetom i dugotrajno, tijelo će koristiti masnoće kao gorivo što dovodi do gubitka tjelesne težine.

Zona 3 (70-80%) - aerobna zona

Najučinkovitija zona za kardiovaskularnu kondiciju i često se naziva aerobna zona u kojoj se broj i veličina krvnih žila povećava, a rezultati nikako nisu loši. Povećan kapacitet pluća i ojačano srce će Vam omogućiti da vježbate duže uz brži oporavak. Moći ćete pretrčati veću udaljenost za manje vremena.

Vaše tijelo će sagorijevati manje glukoze, a više pohranjenih masnoća kao gorivo što je dobro. Ova je zona također djelotvorna za povećanje ukupne snage mišića uz sagorijevanje ugljikohidrata i masti u odnosu 50-50.

Zona 4 (80-90%) - anaerobna zona

Prelazak iz aerobnog u anaerobni trening znači da možete očekivati povećanu razinu mliječne kiseline koja je rezultat potrošnje glikogena i u ovoj zoni srce ne može pravovremeno opskrbiti mišiće kisikom. Mišići su umorni, otežano je disanje i prije dolazi do umora. Već nakon jednog sata postaje teško.

Koristi od ovog načina treninga će imati oni koji žele povećati sposobnost tijela da tolerira i bolje podnosi gomilanje mliječne kiseline. Ova zona je prije svega za one koji žele svoje atletske performanse podići na viši nivo.

Zona 5 (90-100%) - crvena zona

U ovoj zoni ćete moći trenirati kratak vremenski period i ni slučajno nemojte pokušavati ako niste itekako fizički spremni. Mliječna kiselina se gomila prebrzo tako da i spremniji atletičari svjetske klase ne mogu ostati u ovoj zoni baš puno, možda nekoliko minuta. Većina neće odabrati ovu zonu za trening pošto je povećana mogućnost ozljede.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr