RK NADA

Nastanak prvih klubova

Ragbi Klub Nada, prije 51 dan

Nastanak prvih klubova

U siječnju 1954. g. u Zagrebu se osnovao prvi ragbijaški klub u Hrvatskoj, Akademski ragbi klub "Mladost". Prof. Nikola Kopajtić, povratnik iz Kanade, koji je igrao ragbi u Kanadi, okupio je u Zagrebu studente željne novog športa. Oni su kasnije pomogli pri osnivanju drugih klubova u Zagrebu i Hrvatskoj.

Godine 1955. u Zagrebu se osnivaju "Trešnjevka" i "Trgovački", koji godinu dana kasnije mijenja ime u "Zagreb", ali se ubrzo ugasio.

Tada su se u ondašnjoj Jugoslaviji klubovi brzo osnivali i u drugim gradovima, ali isto tako brzo i gasili, osobito u Zagrebu i Beogradu.

U Srbiji se više igrao ragbi XIII, a u Zagrebu ragbi XV, ali to nije bila prepreka da se 17. listopada 1954. g. u Beogradu odigra susret reprezentacija Beograda i Zagreba (9:9). Iste godine, 29. studenoga, održan je i prvi međunarodni susret u Zagrebu. Sastali su se ARK “Mladost” i Reprezentacija britanskih trupa stacioniranih u tada još okupiranoj Austriji (11:14). Oba ova susreta igrala su se u ragbiju XV.

Propagirajući ragbi ARK “Mladost” Zagreb je tijekom svibnja 1955. g. odigrala utakmice u Rijeci i Splitu s talijanskom momčadi “Garbuio” iz Trevisa, pa je to ujedno bila i prva prava ragbijaška utakmica odigrana u Splitu.

Godine 1957. održano je prvo prvenstvo Jugoslavije. Uz tri momčadi iz Srbije nastupila je "Mladost" iz Zagreba i bila druga, da bi godinu dana kasnije 1958.g. osvojila titulu prvaka. Igrao se ragbi XIII.

U Splitu je 1959.g. osnovana “Nada”, a 1961.g. u Zagrebu klub “Krešo Rakić" pri Srednjoj građevinskoj školi, koji 1964.g. mijenja ime u “Građevinar”. “Građevinar” je zatim 1968.g. kompletno prešao u Ragbi klub “Lokomotiva”.

Prvenstvo Jugoslavije se i dalje odigravalo po turnirskom sustavu sve do 1962.g., kada se prvenstvo održalo po jednokružnom liga sustavu u kojem je “Nada” osvojila svoju prvu titulu prvaka Jugoslavije.

Ragbi klub “Zagreb” je ponovno reaktiviran 1964.g., a 1965.g. se osniva u Puli RK “Arena” pod vodstvom Petra Graše i Dušana Kostiova. Njihovim odlaskom iz Pule “Arena” se, 14 mjeseci nakon osnivanja, ugasila.

Za razvoj ragbija u Hrvatskoj bitna je bila odluka Ragbi saveza Jugoslavije od 5. travnja 1964.g. da se u Jugoslaviji isključivo igra ragbi XV. Naime, srpski klubovi su preferirali ragbi XIII., a hrvatski ragbi XV., pa je ova odluka bila i svojevrsna pobjeda hrvatskih ragbijaša nad srpskim nastojanjem da se igra ragbi XIII.

Ovome je mnogo pridonijela i već prisutna dominacija “Nade” u jugoslavenskom ragbiju, koja je od 1962.g. počela dominirati jugoslavenskom ragbijaškom scenom što će se u kontinuitetu, s malim oscilacijama, zadržati dugi niz godina.

U Kumrovcu se 1968.g. se osniva R.K. “Kumrovac”, koji kasnije mijenja ime u R.K. “Metka”. Nažalost “Metka” se 5 godina kasnije, odlaskom vrijednog rukovoditelja i trenera Vjekoslava Arambašića, gasi.

Iste godine (1968.) osniva se u Makarskoj R.K. “Metalplastika”, koji kasnije mijenja ime u “Energoinvest”, a zatim u “Makarska rivijera”.

U Sisku se 1970.g. osniva R.K. “Student”.

Prvi hrvatski veteranski ragbijaški klub “Ragbi 59” osniva se u Splitu 1974.g.

Godine 1978. osniva se u Sinju R.K. Sinj, a 1979.g. u Pločama R.K. “Ploče”.

Slijedi 1980.g. R.K. “Šibenik” i drugi veteranski klub u Hrvatskoj R.K. “Veteran 54” u Zagrebu, koji kasnije mijenja ime u ZVRK (Zagrebački veteranski ragbi klub).

Bilo je pokušaja (1956.g.) da se ragbi “udomaći” u Bjelovaru, ali bez uspjeha, kao i 1997. g. u Dubrovniku.

Također u posljednjim desetljećima se nastojalo ponovno aktivirati R.K. “Arena" Pula, te organizacijski i športski učvrstiti R.K. “Kaštelanska rivijera”, ali bez uspjeha.

Ipak u posljednjih nekoliko godina ragbi je prisutan u Kninu, Zadru, Rijeci i Supetru (otok Brač).

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr