RK NADA

Namirnice za bolji san

Ragbi Klub Nada, prije 81 dan

Namirnice za bolji san

Naše prehrambene navike utječu na dobar san, a nekoliko namirnica može pomoći da ga i ostvarite. Pokušajte hranom pobijediti nesanicu.

Patite od nesanice? Niste jedini. Naše životne i prehrambene navike uvelike djeluju na dobar san i svatko je od nas barem u jednoj fazi života imao problema sa nesanicom. Srećom, na dohvat ruke vam je nekoliko namirnica za koje možda i niste svjesni da bi vam mogle biti od pomoći. Pogledajte donju listu od nekoliko namirnica koje biste trebali početi konzumirati i koje će doprinjeti čvrščem i boljem snu.

Sir

Suprotno nekim mišljenjima, sir zapravo može doprinjeti boljem snu. Sir sadrži triptofan aminokiselinu koja poboljšava raspoloženje. Naš organizam pretvara triptofan u serotonin i melatonin, a oni mogu potaknuti bolji san. Sir sadrži kalcij za koji je također poznato da oslobađa serotonin i vrlo je važno da ne pretjerujete sa njegovim konzumiranjem i uzimate ga barem dva sata prije spavanja kako biste izbjegli probavne smetnje.

Višnja

Odličan i prirodan izvor melatonina koji pridonosi cjelokupnom zdravlju. Konzumiranje kolača od višnje ili sok od svježe višnje prije spavanja može doprinjeti boljem snu.

Laneno sjeme

Povećava razinu serotonina u tijelu zbog velike količine triptofana i omega-3 masnih kiselina.

Korijen valerijane

Biljka za koju se vjeruje da ima opuštajući i smirujući učinak na organizam. Korijen valerijane se stoljećima koristio za liječenje nesanice, nemira i tjeskobe. Konzumiranje korijena valerijane može imati umirujuće djelovanje na središnji živčani sustav, ali sam mehanizam djelovanja još nije dovoljno istražen.

Toplo mlijeko

Čaša toplog mlijeka prije spavanja može napraviti čuda. Kao i sir, mlijeko je isto tako bogato triptofanom kojeg vaše tijelo pretvara u melatonin i serotonin, a oni opet djeluju kao prirodni sedativ. Zagrijavanjem mlijeka ćete imati osjećaj topline i udobnosti, a dodavanje malo zobi u mlijeko će ubrzati put da triptofan aminokiselina dođe do mozga.

Krumpir

Ugljikohidrati stimuliraju gušteraču na lučenje inzulina i prilikom tog procesa neke od aminokiselina u interakciji sa triptofanom napuštaju krvotok i ulaze u mišićne stanice što dovodi do povećanja razine serotonina. Namirnice bogate ugljikohidratima su krumpir, tjestenina i kruh. Što manje bijelog, naravno.

Banana

Istraživači sa Sveučilišta New South Wales su otkrili da konzumiranje banane prije spavanja može pomoći osobama koje pate od apneje i to na način da drže grlo otvorenim što smanjuje rizik od gušenja. Banana također sadrži triptofan.

Neke od namirnica ste možda već prije konzumirali i uvjerili se u njihovo blagotvorno djelovanje na vaše tijelo. Navedene namirnice nije potrebno konzumirati isključivo prije spavanja, jer za dobar san potreban je i dobar dan. Pripazite što unosite u svoje tijelo tijekom dana, prepoznajte stres i dobar san neće izostati.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr