RK NADA

Guinness Six Nations 2022: Prvo kolo

Ragbi Klub Nada, 05.02.2022

Guinness Six Nations 2022: Prvo kolo

U subotu 5. veljače započinje novo izdanje jednog od najstarijih međunarodnih natjecanja – Kup 6 nacija 2022.

Započeto davne 1883. kao Home Nations Championship uz sudjelovanje 4 reprezentacije s otoka: Engleske, Škotske, Irske i Velsa. Tijekom vremena natjecanje je proširivalo format priključivanjem najprije Francuske te znatno kasnije Italije. Prvi put format natjecanja se proširuje 1910. godine te se natjecanje pod nazivom Five Nations Championship igra do 1931. godine. Od 1932. do 1939. u natjecanju ponovno sudjeluju samo 4 otočne reprezentacije. Nakon II. svjetskog rata od 1947. do 1999. igra se stalno u formatu pet nacija da bi se od 2000. godine priključivanjem Italije natjecanje igralo u današnjem formatu kao Six Nations Championship. Od samih početaka ovo natjecanje izazivalo je ogromnu pažnju javnosti da bi danas postalo jedno od najprestižnijih svjetskih sportskih natjecanja s izuzetnom popularnošću i globalnom medijskom podrškom. Izvanrednim rastom kvalitete i popularnosti natjecanja te ogromnim medijskim interesom za natjecanje, privuklo je velike sponzore koji su od 1999. u naslovu natjecanja (Loyds TSB 5 Nations, Loyds TSB 6 Nations, RBS 6 Nations, Natwest 6 Nations) Tako se natjecanje od 2019. igra pod imenom Guinness Six Nations i pod takvim imenom će se igrati do 2024.godine.

Ovogodišnje Six Nations Championship koje započinje u subotu 5. veljače predstavlja zapravo nastavak ciklusa između dva Svjetska prvenstva (RWC). Naime nakon RWC u Japanu 2019. došlo je do bitnih promjena kako u vodstvima tako i u igračkom kadru sudionika natjecanja, sve u cilju sveobuhvatnih priprema za RWC 2023. koji će se igrati u Francuskoj. Prošlogodišnje izdanje unatoč otežanim okolnostima ponudilo je pregršt izvanrednih utakmica. O izjednačenosti kvalitete najbolje govori činjenica da je čak 8 utakmica od 15 igranih prošle sezone završilo s rezultatima unutar 7 poena razlike. Organizatore natjecanja posebno je ohrabrio porast TV gledanosti te globalni interes za ovo natjecanje. Pored Guinnessa klub partnera dobio je još dva velika brenda Tik Tok i Breitling 1884 a potpisani su i novi ugovori sa svim značajnim TV kućama o prijenosima ovog natjecanja diljem svijete. Rezultati utakmica Autumn Internationals od prije par mjeseci govore o stalnom napretku europskih reprezentacija na svjetskoj razini što znači da nas iščekuje jedno još kvalitetnije, uzbudljivije i rezultatski neizvjesno izdanje ovog kultnog natjecanja.

Ovogodišnje izdanje započinje utakmicom Irska – Vels u Dublinu ove subote. Izbornik Irske Andy Farrell i kapetan Johny Sexton na svom Aviva stadionu povest će momčad protiv branitelja naslova, momčadi Velsa pod vodstvom izbornika Wayna Pivca i novog kapetana Dana Biggara.

Istog dana na mitskom Murrayfieldu u Edinburgu igrat će se susret između Škotske i Engleske. Rivalstvo ove dvije ragbijaške momčadi datira od davne 1871. godine. Nekoliko godina kasnije 1879. ustanovljen je Calcutta Cup trofej koji se dodjeljuje pobjedniku susreta između Engleske i Škotske. Prošle godine Škotska je slavila na londonskom Twickenhamu 6-11, a hoće li momčad pod vodstvom izbornika Gregora Townsenda i kapetana Stuarta Hogga ponoviti uspjeh pred svojom publikom vidjet ćemo u subotu.

Posljednji susret prvog kola odigrat će se u nedjelju 6. veljače u Parizu na Stade de France gdje izabrana momčad Francuske dočekuje Italiju. Francuski izbornik Fabien Galthie napravio je izvanredan posao u posljednje dvije godine te stvorio mladu ali vrlo potentnu momčad. Posljednji rezultati govore da Francuska ima momčad koja s pravom može i hoće konkurirati za najviši plasman u budućim natjecanjima.

Raspored I. kola:

Subota, 5. veljače

Irska - Vels (Aviva Stadium, Dublin 15:15)

Škotska - Engleska (Murrayfield Stadium, Edinburgh 17:45)

Nedjelja, 6. veljače

Francuska - Italija (Stade de France, Paris 16:00)

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr