RK NADA

Guinness Six Nations 2021: Prvo kolo

Ragbi Klub Nada, 09.02.2021

Guinness Six Nations 2021: Prvo kolo

Osvijetlimo neke od privlačnih statistika iz uvodnog kola Guinnessovih šest nacija 2021. Prvi set rezultata ukazuje da su nakon temeljito jednostrane utakmice uslijedile dvije tijesno izborene pobjede.

Kao i uvijek u sportu, konačni rezultat ne predstavlja uvijek pravu sliku ili odražava statistiku iz igre.

ČVRSTA OBRANA FRANCUZA

Iako nitko ne može tvrditi da Francuska nije bila superiornija od Italije u svakom pogledu u prvoj utakmici u subotu, Azzuri su u napadu ostvarili prilično impresivan rezultat.

Francuska ih je nadmašila sedam zgoditaka naprema jedan u pobjedi 50-10 u Rimu, a na kraju dana to je jedino važno. Ono što je zanimljivo je da su od ukupno 150 nošenja, Azzuri ostvarili 957 metara što je drugi najbolji rezultat od svih šest timova.

Kao napadačka sila napravili su gotovo jednako proboja linije kao Francuska (sedam do osam), gotovo dvostruko više dodavanja i osvojili jednako brzu loptu iz raka (63 posto).

Nažalost po Italiju, nisu uspjeli pretvoriti te statistike – i teritorij i posjed koji su također išli u njihovu korist – u više od 10 bodova. Izvođenje sa linije auta (79 posto uspješnosti) i nije toliko utjecao koliko loš postotak obaranja.

Italija je propustila četvrtinu od svojih 115 pokušaja obaranja, a protiv momčadi koja je prijeteća u napadu kao Francuska, tražite nevolje. S druge strane, Francuska je ostvarila 161 od ukupno 180 obaranja, za znatno veću stopu uspjeha od 89 posto.

Antoine Dupont
Antoine Dupont - Francuska

ŠKOTSKA NAKON 38 GODINA

U međuvremenu, brojke koje je Škotska skupila u pobjedi 11-6 nad Engleskom - utakmici s najnižim brojem bodova u povijesti uvodnog kruga Šest nacija - daleko su impresivnije nego što to pokazuje pobjednička razlika od pet bodova.

Strana Gregora Townsenda šefovala je utakmicom od prvog zvižduka Andrewa Bracea i potpuno zaslužila prvu pobjedu nad Engleskom u Twickenhamu od 1983.

Škotska je imala gotovo dvostruko više nošenja lopte od Engleske (134 prema 70), s 43 posto više osvojenih metara (665 prema 384).

Sedam kazni u prvoj četvrtini - gotovo polovica njihove ukupne utakmice od ukupno 15 - ubilo je svaku nadu koju je Engleska imala da će iskoristiti ranu kontrolu i dalo Škotskoj uporište u igri.

Škotska je imala najveći dio posjeda (62 posto) i teritorija (58 posto), a 163 obaranja u Engleskoj govori o tome kako su bili pod pritiskom veći dio utakmice.

Kup šest nacija

CRVENI ZID WALESA

Irska je bila u borbi većim dijelom utakmice protiv Walesa, unatoč tome što je igrala više od sat vremena s 14 igrača, ali se morala zadovoljiti izgubljenim bonus bodom u porazu 21-16.

Strana Andyja Farrella iznimno je dobro zadržala loptu nakon što je u 14. minuti zbog crvenog kartona ostala bez Petera O'Mahonyja i imala većinu posjeda (61 posto). Wales je s druge bio prisiljen napraviti nevjerojatnih 245 obaranja - što je najveći broj obaranja u povijesti Championshipa. Samo Justin Tipuric je napravio 29 obaranja.

Irska je bila jedina reprezentacija na otvaranju koja je s loptom u ruci napravila više od 1000 metara i napravila pet proboja linije do Walesova tri proboja. Čak i bez prisustva O'Mahonyja uspjeli su ukrasti tri auta Walesa i utjecati na četiri preokreta.

Unatoč tome što je imao puno sporiju loptu, statistika koja ide u korist Walesa bila je učinkovitost linije koja je Irsku izmorila u obrani i izgubila dio intenziteta brzine linije.

Nakon što je ostvarila prvih pet kazni unutar prve četvrtine, Irska je zaostajala 6:0 za dva udarca Leigha Halfpennyja. No, u drugoj četvrtini dolazi do preokreta i sudac Wayne Barnes šest puta zaredom kažnjava Wales. Potaknuta time, oslabljena Irska osvaja 13 bodova za malo vjerojatno vodstvo od 13-6 na poluvremenu.

No, jednom kada su se irske indiskrecije uvukle natrag u igru, uz ustupak šest vlastitih kazni u nizu, od 46. minute do 65., Wales kapitalizira 15 bodova kako bi okončao svaku nadu Iraca koja bi ih mogla odvesti u pobjedu.

https://twitter.com/SixNationsRugby/status/1358494488516206593

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr