RK NADA

Bazalni metabolizam

Ragbi Klub Nada, prije 76 dana

Bazalni metabolizam

BMR (Basal Metabolic Rate). Bazalni metabolizam je broj kalorija koje naše tijelo sagorijeva prilikom mirovanja i to samo za održavanje vitalnih funkcija.

BMR (Basal Metabolic Rate) ili bazalni metabolizam je minimalan broj kalorija potreban našem tijelu da bi nas održao na životu. To je količina energije koju će naše tijelo sagorjeti ako spavamo cijeli dan, 24 sata. To uključuje cirkulaciju, disanje, održavanje tjelesne temperature, prijenos poruka mozgu, stanični metabolizam, proizvodnju tjelesnih kemikalija i normalnu funkciju vitalnih organa: srce, mozak, živčani sustav, pluća, bubrezi, jetra i koža. Znači bez ikakvih fizičkih aktivnosti ili probave hrane.

Poznavajući svoj bazalni metabolizam znate koliko Vaše tijelo sagorijeva kalorija prilikom mirovanja što Vam omogućuje da izmjenite svoj dnevni unos kalorija, bilo da za cilj imate povećanje ili gubitak tjelesne težine. Što ste teži, bazalni metabolizam je veći što je logično jer je tijelu potrebno više energije za održavanje. Kako idemo stariji, bazalni metabolizam se smanjuje.

Kako izračunati bazalni metabolizam?

Svoj bazalni metabolizam možete izračunati uz pomoć dvije najčešće korištene jednadžbe: Mifflin-St Jeor i Harris-Benedict. Mi smo se odlučili za Mifflin-St Jeor jednadžbu jer je Harris-Benedict-ova iz 1919 godine, a od tada se životni stil podosta promijenio. ADA (American Dietetic Association) - Američka nutricionistička udruga je objavila usporedbu različitih jednadžbi i utvrđeno je da je Mifflin-St Jeor najtočnija.

Mifflin-St Jeor jednadžba

KG: težina u kilogramima, CM: visina u centimetrima, GOD: godine

Kalkulator bazalnog metabolizma

Pošto najtočnije rezultate možemo dobiti samo labaratorijski i pod strogim testiranjem koje je uglavnom skupo, najbolji način da izračunate svoj bazalni metabolizam je uz pomoć našeg online fitness kalkulatora.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr