RK NADA

Anaerobni prag

Ragbi Klub Nada, 02.07.2021

Anaerobni prag

Što je anaerobni prag i kako ga možete podići? Anaerobni prag varira od osobe do osobe, ali pravilnim treningom možete bolje ukloniti laktate i povećati ga.

Anaerobni prag (AT) je često korišten pojam koji ponekad izaziva malo konfuzije. Što je anaerobni prag i kako ga možete koristiti za brže trčanje? Za početnike, anaerobni prag je iznimno pouzdan i snažan prediktor uspješnosti u aerobnih vježbi. Kako bi istražili dalje, ja ću početi s kratkim i pojednostavljenim pregledom fiziologije. Mišići mogu "spaliti" glukozu na dva načina. Aerobno ("s kisikom") i anaerobno ("bez kisika"). Oba sustava generiraju rezerve privremene energije pod nazivom ATP (Adenosine Triphosphate) koji zauzvrat stvaraju mehanički rad. Međutim, postoje neke glavne razlike.

Sprintevi koji zahtijevaju mnogo snage u kratkom vremenskom razdoblju koriste anaerobni sustav. Energija je brzo dostupna, ali anaerobni putevi nisu vrlo učinkoviti: rezerve kratkoročne energije se brzo isprazne, nakuplja se mliječna kiselina i ubrzo dolazi do umora. Nakon kratkog odmora sustav se napuni i spreman je za slijedeći sprint.

Trčanje na duže staze koje zahtijeva stalnu izlaznu snagu tijekom dužeg vremenskog razdoblja koristi aerobni sustav. Aerobni putevi ne mogu generirati anaerobnu brzinu, ali posjeduju mnogo veću učinkovitost i izdržljivost. Ovisno o udaljenosti i naporu, tijelo može koristiti različite proporcije oba sustava, aerobnog i anaerobnog. Oni koji trče na 800 metara znaju da je predugo za sprint i prekratko za daljinu. To je prelaz između aerobnog i anaerobnog sustava.

Dok trčite laganim i udobnim tempom, koristite oba sustava, ali je omjer anaerobni:aerobni dovoljno nizak da se generirani laktat lako uklanja i ne stvara. Kako se tempo povećava, dolazimo do točke gdje je proizvodnja laktata od strane anaerobnog sustava veća od njegova uklanjanja. Anaerobni prag, također poznat kao laktatni prag je točka gdje se laktat (mliječna kiselina) počinje akumulirati u krvotoku.

Anaerobni prag varira od osobe do osobe ili sporta. Naprimjer, neutrenirani individualci imaju nizak anaerobni prag (otprilike 55 posto od VO2 max - Ciljana frekvencija srca, pa možete koristiti i online kalkulator, ako još niste.

Bez obzira na sve, uvijek obratite pažnju na to kako se osjećate prilikom trčanja. Trčanje treba biti ugodno. Vremenom će trening oblikovati Vašu fiziologiju i pomoći Vam da dosegnete željeni cilj.

Tvoja reakcija?

Komentiraj

* Obavezno polje
Komentar će biti objavljen nakon što ga odobri administrator.

Sponzori

Newsletter

Najnovije vijesti iz ragbija ravno u tvoj inbox!
Zrinsko-Frankopanska 17
21000 Split, Hrvatska
Telefon: 385 21 332 957
Fax: 385 21 344 817
© 2020 nada-rugby.hr