DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Uobičajene greške

Lee Smith napisao je tekst o uobičajenim pogreškama koje rade ragbi igrači, a one se odnose na induvidualnu tehniku i principe igre.
Tekst sa engleskog je prevela Nika Ščepanović.

COMMON MISTAKES

1989. Lee Smith postao je sportski direktor Novozelandskog rabgijaškog saveza, a potom je 1995. imenovan menadžerom za regionalni razvoj ragbija Međunarodnog ragbijaškog odbora; prvo u Bristolu, a potom i u Dublinu. To je učinjeno s ciljem razvijanja ragbija po čitavom svijetu, a posebno u manje poznatim zemljama, korištenjem prihoda od svakog svjetskog kupa.

 

Ovaj je članak zasnovan na promatranju utakmica koje su se odigrale ove godine. Čini se da igrači svih razina imaju iste poteškoće. Koliko ćete biti uspješni ovisi o povećanju pritiska. Pritisak je produkt skraćivanja vremena i smanjenja prostora u svrhu djelovanja protiv suparnika. Zbog toga će igrači koji svoje vještine nisu uskladili na treningu pod pritiskom, teško donijeti pravu odluku i u natjecanju uspješno reagirati.

 

DODAVANJE

 

 

Dodavanje slabijom rukom. Za ljevoruke igrače ovo se odnosi na dodavanje ulijevo, a za dešnjake udesno.

 

Prebrzo i prenisko dodavanje. Ovo je obično rezultat pritiska, pošto igrači paničare kad prekasno dodaju.

 

Kretanje u smjeru dodavanja. Ono obrani omogućuje da se također kreće u smjeru dodavanja i dopušta dvojici obrambenih igrača uočavanje primatelja lopte.

 

Primanje lopte

 

Preuspravno stajanje zbog kojeg dodavanje mora biti brzo, a hvatanje lopte je otežano.

 

Hvatanje lopte pred prsima umjesto ranijeg hvatanja kada se lopta nalazila pored tijela primatelja.

 

Predaleko stajanje, usporavanje kretanja lopte. Lopta će se morati baciti i proći će neko vrijeme dok dođe do primatelja.

 

Igrači stoje preuspravno ili primaju loptu preuspravno tako da se lopta doda ravno u njihovo tijelo ili čak iza njih, što ih usporava i izlaže njihovo tijelo snažnom obaranju. Igrači moraju ostati nisko kako bi lopta mogla biti dodana u prostor u koji utrčavaju. Ako uvide da će prekasno stići – biti spori, trebaju to reći onome tko dodaje kako bi se lopta mogla proslijediti natrag i/ili duže zadržati u zraku.

 

Hvatanje ispucane lopte

 

Gubljenje lopte iz vida.

 

Stajanje s isturenim prsima što, ako se odabere loš trenutak, može rezultirati odbijanjem lopte od prsa k protivničkim igračima.

 

Guranje lopte naprijed u trenutku njenog odbijanja o tijelo ili ruku igrača.

 

Hvatanje lopte za vrijeme kretanja unatraške, a postoji suigrač koji može ići na loptu i krenuti naprijed prema suparničkoj ekipi. 

 

Podizanje lopte

 

Ispadanje lopte naprijed zato što ju je igrač možda izgubio iz vida ili postao nestabilan – pošto se više savio u struku nego koljenima.

 

Igrač ne stane pored lopte s jednom nogom tako da je linija igre točno preko nje. Oba će stopala biti iza lopte, a igrač neće biti uravnotežen. Ako je moguće, raširiti noge kako bi se osigurala snažna osnova koja će se oduprijeti napadu.

 

Uobičajeno podizanje lopte umjesto brzog „kupljenja“ lopte. Ovo se obično dogodi kad su obje noge na istoj strani pa su veće šanse da lopta ispadne.

 

Trčanje

 

Nošenje lopte u jednoj ruci, što smanjuje mogućnosti dodavanja.

 

Slaba uravnoteženost zbog koje igrač vrlo lako može biti oboren.

 

Trčanje preko terena koje obrani dozvoljava besciljno kretanje ili kretanje zajedno s igračem koji nosi loptu.

 

Udaranje

 

Nemogućnost ispucavanja lopte nogom kojom se inače koristite.

 

Podizanje glave u trenutku ispucavanja.

 

Bacanje lopte u zrak umjesto ispuštanja na stopalo prije ispucavanja.

 

Neispraćanje lopte nogom nakon ispucavanja.

 

Obaranje

 

Visoko obaranje ili hvatanje suparnika za vrat.

 

Nemogućnost obaranja manje snažnim ramenom, što rezultira igračevim krivim postavljanjem glave pri obaranju.

 

Obaranje samo rukama.

 

Kad igrači žele snažno napasti kako bi zatvorili igrača i loptu, stoje previše otvoreno u odnosu na igrača koji loptu nosi, što ih čini lakom metom za udaranje s lijeve ili desne strane.

 

Igrači koji nose loptu ubrzavaju kretanje kad ih se pokušava oboriti iznad struka. Iako na kraju mogu biti zaustavljeni, prostor koji prijeđu omogućit će im veću pomoć i produljiti vrijeme posjedovanja lopte. Možda tehnici niskog obaranja treba pridodati povraćanje lopte.

 

Neodlučno obaranje koji pojačava sudar s nositeljem lopte.

 

Pad pri obaranju

 

Odolijevanje udaru pri padu zbog čega se tijelo izvrće.

 

Okretanje na pogrešnu stranu tako da se lopta nalazi na suparničkoj strani.

 

Igra otvarača/igra spojke

 

Kad se lopta doda nakon faza igre, rakova i molova, otvarač ne samo da bi trebao biti spreman dodati je, već bi do sada trebao i odlučiti, pošto je razmotrio igru za vrijeme kretanja prema lopti, kojim bi smjerom najbolje bilo poći. Time će osigurati brzo dodavanje jednim potezom bez potrebe za dodatnim namještanjem.

 

Kad se lopta doda, nemojte posegnuti za njom jer će to utjecati na snagu dodavanja.

 

Stavite stopalo blizu lopte tako da sve tjelesne poluge omoguće brzo precizno dodavanje.

 

Igra pomoći

 

Kad je igrač zadržan, igrači pomoći moraju otići k tom igraču kako bi osigurali loptu. Prečesto se dodavanje forsira i zbog toga se lopta izgubi. Uloga je igrača koji nosi loptu zadržavanje lopte tako da ona može biti na raspolaganju drugim igračima, a uloga igrača pomoći jest krenuti k lopti, a ne da suzdržano stati očekujući dodavanje.

 

Aut

 

Nemojte komplicirati situaciju više no što je potrebno previše se krećući, a ako se stvari ne odvijaju dobro, pojednostavnite situaciju skraćujući domet bacanja, zavaravajući protivničke igrače pomicanjem unatrag nakon čega ćete krenuti naprijed kako biste uhvatili loptu.

 

Budite dovoljno fleksibilni kako biste naveli protivnike da prerano skoče i bace loptu na drugo mjesto.

 

Skakač i dva podizača mogu se iskoristiti za odvlačenje pažnje, tako da loptu zapravo uhvati neobilježeni igrač koji nema potporu.

 

Obrana

 

Kad je igrač oboren i postoji vrlo mala vjerojatnost za ponovno osvajanje lopte, nemojte napraviti rak kao inače. Bolje je izbjeći prekršaje i stajati iza linije ofsajda, i jednom kad je lopta vani, krenuti naprijed u obranu. Pošto je linija ofsajda blizu lopte, napadi se mogu obraniti vrlo blizu mjesta odvijanja igre. Ovo se posebno može primijeniti ako je ruk statičan, a dodavanje lopte kasni.

 

Nemojte dozvoliti kazne, posebno ne u pozicijama pogodnog pretvaranja, pošto one nisu neminovne. Brojnija obrambena mreža trebala bi moći izvršiti obranu po dogovoru. Potrebna je strpljivost dok se ponovno ne ukaže prilika za povraćanje lopte.

 

Igra faze

 

Kako biste spriječili da lopta nakon obaranja ili raka prebrzo postane dostupna, pobrinite se da je barem jedan suparnički igrač vezan na vas i da vam je dalje stopalo iza lopte. Ako se to ne učini, loptu treba podinuti te je, izbjegavajući prekršaje, snažno prenijeti naprijed kako bi se ponovno uspostavila formacija iz koje se lopta može sigurno dodati.

 

Pobrinite se da se lopta iz mola doda dok se mol još uvijek kreće naprijed. Ako mol stane, obrana će imati vremena vratiti se u početno stanje i izgubit ćete većinu prednosti.

 

Pri formiranju mola potrebno je strpljenje. Igrači će možda u početku morati usporiti kretanje. Kad se mol bude kretao naprijed, suparnički igrači će se možda krivo postaviti i time molu omogućiti lakše kretanje naprijed. Sjetite se da su igrači koji se nalaze ispred lopte oni koji se probijaju, a lopta treba biti kod igrača koji se nalazi straga. Igrači koji su ispred lopte moraju se stalno gurati i ne smiju se okretati sa strane jer će time uzrokovati prestanak kretanja naprijed i lopta će postati dostupna protivničkim igračima.

 

Napad

 

Kad se igrači skupa nakon igre faze pridruže liniji, linijaši će možda oklijevati pri dodavanju zato što im je situacija nepoznata. Možda je bolje da igrači skupa od straga pružaju potporu igraču koji nosi loptu tako da mogu napasti iz druge faze.

 

Kad je lopta osvojena igrom faze, nemojte napasti na strani na kojoj je obrana brojnija. Možda će biti potrebno da igrač koji nosi loptu ode naprijed, blizu mjesta odvijanja igre, potraži potporu i uspostavi daljnju fazu igre dok se u isto vrijeme uspostavlja formacija za napad kojom se može izvući prednost.

 

Gdje su brojevi jednaki, tražite rupe. Blizu mjesta odvijanja igre može stati igrač skupa koji će trčati u liniju. Gdje ima puno prostora, situacija može biti obrnuta. I u jednom i u drugom slučaju, pomoć u liniji može se upotrijebiti za nastavljanje igre ili uspostavljanje igre faze radi nastavljanja s napadom.

 

Iz skupa oprezno promatrajte formaciju, lijevo i desno i na osnovu obrane suparničke ekipe iskoristite skupaše koji nisu na svom mjestu i otvarača kako biste napravili preklapanje. Ne dopustite da obrana određuje gdje ćete stajati pri napadu.

 

Igrači linije preuspravno stoje tako da nemaju adekvatnu brzinu. Preuspravno hvatanje lopte skraćuje vremenski razmak u kojem obrana mora djelovati, ali kako bi uistinu bio koristan, primatelj bi trebao prevariti obranu promjenom pravca kretanja. Igrač koji dodaje loptu može stvoriti prostor blizu obrane fintirajući dodavanje, toliko dugo dok mu se suigrač ne otvori.

 

Kad igrači linije koji napadaju imaju više igrača od obrane, preskočena dodavanja iskorištavaju se za dodavanje „slobodnim igračima“ koji su višak. Pri dugom dodavanju igrač koji nosi loptu ne veže protivničkog igrača već što brže dodaje loptu. Kad se ovo dodavanje izvrši na određenoj udaljenosti od obrane, još jednom ponavljamo, nije potrebno da se igrač s loptom zabada nego treba omogućiti slobodno kretanje igrača skupa. Ako se ovo dodavanje izvede blizu suparničkih igrača i lopta neko vrijeme proboravi u zraku, obrana će imati priliku presjeći loptu. Prečesto se zbog ovoga eliminiraju preklapanja jednog ili dvaju igrača i često se čini da igrač koji dodaje loptu ne shvaća štetu koja je učinjena.

 

Skup

 

Slobodni skupaši u skupu moraju ostati zajedno dok lopta nije vani. Umjesto da pogledavaju preko skupa kako bi vidjeli što se dešava, bili bi u boljoj poziciji za kretanje u igru ako bi ostali slegnuti, nastavili gurati i pratili pogledom loptu za vrijeme njenog prolaza kroz skup. Kad se odmaknu, biti će u niskom stavu iz kojeg mogu ući u igru gdje mogu ili obarati kako bi vršili obranu ili pomagati u napadu.

 

Kad se formira donji skup, združeni napori svih osam prednjih igrača će ili rezultirati dobrim zadržavanjem - osvajanjem lopte ili ograničiti mogućnosti suparničkih igrača ako loptu moraju ponovno baciti u polje nakon što je izašla iz terena. Ako su igrači treće linije vezani u skupu njihova će sposobnost učinkovitosti u igri iznimno opasti.

 

 Lee Smith