DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Rezultati 3.kola Guinness Kupa 6 nacija

jKako smo i najavili treće  kolo Kupa 6 nacija donijelo je prilično uzbuđenja na stadionima u Rimu, Kardifu i Londonu.

 

 

 

 

 

 

Ragbijaški vikend  otvorili su Italija i Škotska utakmicom u Rimu. Iako su azuri  priželjkivali prvu ovogodišnju pobjedu vrlo čvrsta i kompaktna momčad Škotske zasluženo nosi bodove iz Rima. Zahvaljujući odličnoj igri i izvanrednom zgoditku kapetana Stuarta Hogga, škoti su stigli do vodstva u 22. minuti susreta. U nastavku Harris i Hastings u 46. odnosno 78. minuti potvrđuju prvu pobjedu Škotske u ovogodišnjem natjecanju. Igračem susreta proglašen je Hamish Watson sjajna radilica škotskog skupa i u subotu nepremostiva zapreka za talijansku momčad.

Znatno više uzbuđenja i neizvjesnosti doživjeli smo tijekom utakmice Velsa i Francuske u Kardifu. Velšani su poveli već u 3. minuti udarcem Biggara. Ubrzo nakon jednog zračnog dvoboja lopta se sretno odbila do braniča francuske momčadi Boutiera koji praktično neometan postiže zgoditak za goste u 6. minuti, 3:5. U subotu vrlo raspoloženi i precizni otvarač francuza  Ntamack pogađa  prvi od svoja četiri uspješna udarca na  branku velške momčadi za 3:7.  U nastavku prvog poluvremena velšani ne uspijevaju probiti čvrstu obranu gostiju tek Biggar uspijeva udarcima iz kazne  održavati priključak  za francuzima. U 29. minuti  novi zgoditak za trikolore, snažni  Paul Willemse uspješno prolazi velšku obranu nakon čega Ntamack pretvara za 6:17. Posljednjih 10 minuta prvog poluvremena  nastupa prava opsada francuskog obrambenog prostora. Biggar u 34. minuti smanjuje na 9:17. Francuzi su stisnuti ispred svog prostora zgoditka i prisiljeni na ponavljanje prekršaja. Upravo zbog ponavljanja prekršaja na 10 minuta isključen je snažni zatvarač, čep francuske momčadi Gregory Alldritu u 39. minuti. Cijelih 5 minuta traje neprekidna opsada francuskog prostora zgoditka ali bez uspjeha. Konačno velškim igračima lopta ispada naprijed i sudac Matthew Carley označava kraj prvog poluvremena. U nastavku susreta  Vels  nastavlja s inicijativom dok  se francuzi odlično brane s igračem manje. Par minuta  nakon povratka Alldritta i kompletiranja francuske momčadi, Vels  u 47. minuti konačno postiže prvi zgoditak preko Lewisa. Biggar uspješno pretvara za 16:17. Nošeni prepunim stadionom domaći igrači nastavljaju pritisak kako bi stigli minimalno vodstvo francuske momčadi. I tada novi šok i prijelomni trenutak utakmice na Principality stadionu. Odličan napad velšana, kad su stvorili višak igrača u napadu i izglednu priliku za zgoditak, izvanrednom anticipacijom presijeca Ntamack , „krade“ loptu i praktično neometan istrčava skoro punih  60 metara.  Lagani zgoditak uz pretvaranje za vodstvo francuza od osam poena razlike 16:24 u 52. minuti susreta.  U nastavku  susreta ponavlja se scenario s kraja prvog poluvremena. Velšani napadaju, francuzi se brane, zarađuju još jedno isključenje ali zadržavaju stečenu prednost. Nadu  velšanima donosi Biggar zgoditkom i pretvaranjem u 74. minuti 24:27. Francuzi izvanrednom požrtvovnošću do kraj susreta uspijevaju sačuvati prednost te nakon punih 10 godina bilježe pobjedu u Kardifu te nakon tri odigrane utakmice zauzimaju čelno mjesto na tablici ovogodišnjeg Kupa 6 nacija.

Ništa manje zanimanja nije izazvao ni nedjeljni susret Engleske i Irske na Twickenhamu.  Engleska  je uz nemalu  pomoć sreće  nakon  dva   udarca nogom iza leđa obrane stigla do dva relativno lagana zgoditka u 7. i 24 minuti susreta. Ford i Daly iskoristili su nesmotrenost Sextona  a potom  oklijevanje Stockdale te uz kazneni udarac Farrella u 39 minuti stigli do obećavajućih 17:0. U drugom poluvremenu Irci su se nakon zgoditka Henshowa  u 49. minuti  pokušali  vratiti u igru, ali to im nije dozvolila  u obrani vrlo čvrsta i kompaktna engleska momčad. Zgoditkom u 61. minuti Luke Cowan- Dickie postiže treći zgoditak za Englesku te osigurava pobjedu svoje momčadi. Do kraja susreta irci  preko Portera postižu zgoditak u posljednjoj minuti susreta kojeg Cooney pretvara za konačnih 24:12 za Englesku. Ovom pobjedom, drugom u nizu Englezi se vraćaju u igru za naslov.

Subota 22. veljače
Italija - Škotska         0:17 (0:5)
Vels -  Francuska      23:27 (9:17)

Nedjelja 23. veljače
Engleska – Irska        24 :12 (17:0)