DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Uzbudljiv vikend 4. kola kupa 6 Nacija

Legendarni Brian O'Driscoll odigrao zadnju domaću utakmicu za Irsku, Francuzi u zadnjim minutama slomili srce Škotima i preokrenuli prevrtljivu utakmicu, a Englezi se okitili trostrukom krunom („Triple Crown“) na domaćem terenu.

 

 

 

 

 

 

Vikend je otvorila utakmica Irska : Italija koja je završila rezultatom 46:7 (17:7). Irci su na domaćem terenu u ranoj fazi poveli zgoditkom i uspješnim pretvaranjem,  a talijani su u 24toj minuti uspjeli poentirati kako bi se vratili u igru. Nazalost nisu dugo izdržali jer do kraja poluvremena, Irska se popela na 17:7.  Već tada bilo je jasno zašto je Irska trenutno broj 1 na tablici i ima najbolje šanse da ove godine trakice sa kupa 6 nacija budu obojane u zeleno. U drugom poluvremenu potpuno su vladali i postigli čak 5 zgoditaka pa je rezultat utakmice  završio sa 46:7. No cijela ta utakmica  bila je u znaku legendarnog Brian O'Driscolla kojem je to bila rekordna 140ta test utakmica ali i njegova poslijednja utakmica na domaćem stadionu Aviva. Idućeg vikenda Brian se utakmicom sa Francuskom u gostima oprašta od svog dresa i igračkog ragbija za koji je tako mnogo dao. Ne samo u Irskoj već i na svjetskoj sceni. Nije začudilo da je upravo on dobio priznanje „man of the match“ (igrač utakmice) jer je i u ovoj utakmici sa dvije predivne asistencije pokazao zašto će nedostajati ne samo Irskim već i ostalim svjetskim fanovima koji su ga uz ogromne ovacije ispratili s terena.

Za razliku od Aviva stadiona, na Škotskom Murrayfieldu bila je veoma preokretljiva utakmica. Više puta su vodili Francuzi pa Škoti da bi na kraju Francuska pred sam kraj utakmice slomila srce domaćinima pogodivši kaznu za konačnih 19:17. Iako su Škoti na poluvremenu vodili 14:9 i to zgoditcima Hogga i Seymoura te u 61. imali vodstvo 17:16 ipak nisu uspjeli doći do prve ovogodišnje pobjede kod kuće. Francuzi su se izvukli i u ovom trenu još postoji mogućnost da oni podignu krunu kupa 6 nacija idućeg vikenda u Parizu gdje dočekuju trenutno prvoplasiranu momčad Irsku.

Na Twickenhamu prava ragbi poslastica. Trener Engleza Stuart Lancaster prvi je put kao trener Engleske pobijedio Wales. Engleska je utakmicu s Walesom otvorila zgoditkom već u 6toj minuti i nastavila u jakom ritmu no greške koje bi im se zalomile između koštale su ih svaki put Halfpennyevih 3 poena. Na odmor se otišlo sa 20:15. U drugom poluvremenu poeni su na obe strane stizali samo preko pucača. U toj utakmici Halfpenny je pretvorio 6 kazni a Farrell 5 kazni i dva pretvaranja. Pri samom kraju utakmice Englezi se jesu provukli do Velške linije zgoditka ali sudac je nakon video sugestije ponistio zgoditak jer je Halfpenny uspio iznijeti Engleskog igrača Burrela u aut prije nego je spustio loptu. To ga je koštalo ozljede ali uspio je zaustaviti još veći poraz svog Walesa. Utakmica je završila rezultatom 29:18 koji je Englesku ostavio u otvorenoj igri za prvaka ali i donio trofej Triple Crown za pobjedu nad sve tri preostale nacije Ujedinjenog kraljevstva.

Idućeg vikenda svi čekamo rasplet i novog pobjednika kupa 6 nacija!