DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Završilo 2. kolo kupa 6 nacija

Garibaldi kup Francuzima, Calcutta kup Englezima a velika pobjeda i Ircima nad Walesom

 

 

 

 

 

 


Engleska : Škotska (13:0) 20:0

Englezi su utakmicu otvorili promašenom kaznom Farrella no već u 5. Minuti njihova spojka pogađa drop-kick s impresivnih 36 metara. Danny Care pokazao je već u utakmici protiv Francuske kako mu to leži, pogotovo pod pritiskom.  Nakon što su Škoti promašili njihovu prvu priliku da pretvore kaznu, Englezi brzo sele igru na škotskih 5 metara, vade loptu iz raka i njihov drugi centar polaže za prve poene u utakmici. Farrell pogađa za dodatna 2. Engleska nastavlja s pritiskom usljed čega Škoti griješe i bivaju kažnjeni s nova 3 Farrellova poena. U zadnjoj minuti prvog poluvremena Škoti zaustavljaju Engleze na pola metra od linije zgoditka pa se na odmor ide sa 13:0. Deset minuta nakon povratka  Škoti ostaju s igračem manje zbog ne puštanja oborenog igrača kada su gosti imali priliku poentirati. U 58. Engleska koristi igrača viška i preko svog braniča podižu rezultat za još 5 kojima odmah pridodaju uspješno pretvaranje. Utakmica završava rezultatom 20:0 a Englezi kući osim bodova nose i Calcutta cup.Trofej koji se dodjeljuje pobjedniku utakmice Škotska: Engleska u kupu 6 nacija.

Irska : Wales (13:0) 26:3

Iako je trener Walesa, Warren Gatland, bio svjestan da igra kojom su prošlog vikenda pobjedili Italiju neće biti dovoljna za pobjedu nad Ircima, ovakvom se ishodu sigurno nije nadao. Već u 7. Minuti Wales je kažnjen zbog ne odrolavanja što Irci koriste za 3:0.Samo 7 minuta kasnije, isti scenarij, isti ishod, rezultat se penje na 6:0. Mnogi će se složiti kako je u prvih pola sata utakmica išla u samo jednom smjeru, smjeru velške linije zgoditka. Irci imaju aut na 5 metara iz kojeg formiraju maul i uguravaju loptu u protor zgoditka poput onog u prošlotjednoj utakmici protiv Škotske. Sexton pretvara za 13:0 i tim se rezultatom odlazi na poluvrijeme. Drugo poluvrijeme otvara ponovo Sexton, pogotkom kazne sa Velških 22. Irci svojom disciplinom nisu dopustili da Wales dođe  u priliku za pucanje kazne sve do 55. minute kada Halfpenny i koristi tu jedinu šansu za prvih i jedinih 3 poena u toj utakmici. Sexton 3 minute kasnije vraća istom mjerom i penje rezultat na 19:3. Igrači Walesa najbliže su bili u 67. kada lopta prelazi liniju zgoditka no sudac svira kaznu zbog igranja na podu. Za kraj utakmice kao šlag na tortu, Irci taktički, gurajući maul od 22 do Velških 5, uzimaju prostor, izvlače loptu i jednim pasom šalju do čovjeka s klupe, P. Jacksona koji postiže zgoditak i pretvara za konačnih 26:3. Wales od 2007. kada su pod vodstvom Warrena nisu otišli  s terena sa ovako malo poena a Irci su ovakvom igrom već sad korak bliže „Triplle Crown“ trofeju kojeg će podići ukoliko pobjede iduću utakmicu, onu protiv Engleske.

Francuska : Italija (9:3)  30 : 10

Francuska je u 2. Kod kuće povela sa 3:0 nakon pretvaranja kazne sa 10 metara, zagrijavanje za pucača Doussaina. Samo 5 minuta kasnije Talijani prate na isti način. Do kraja poluvremena Doussain pretvara još 2 kaznena udarca i na poluvrijeme se odlazi sa 9:3. Drugu minutu drugog poluvremena Francuzi nakon odvajanja iz mola Picamolesa postižu prvi zgoditak koji Doussain pretvara. Nedugo nakon toga Fofana kupi loptu iz raka nakon 6 faza napada i bježi po krilu do samog zgoditka. Posljednji zgoditak Francuske u toj utakmici kombinacija je Fofaninog pravovremenog izlaska i potpore suigrača preko kojih je lopta našla put do zgoditka kojeg Francuzi pretvaraju. Već pred sam kraj utakmice Talijani taktički maulom uzimaju protor iz kojeg lopta dolazi u ruke Iannone koji je smješta u protor zgoditka. Orquera pretvara za konačni rezultat 30:10. Francuzi su tim rezultatom uzeli i Garibaldi kup koji tradicionalno podiže pobjednik susreta Italija – Francuska u kupu 6 nacija.

Kod djevojaka također zanimljiv vikend

Irska je kod kuće slavila 14:6 protiv Walesa i tako se korak približila novom naslovu za koji su glavni favorit. Talijanke su od Francuskinja kući donijele 29 poena pod svojim rašljama. Najveći potop doživjela je Škotska na domaćem terenu gdje su Engleskinje pobjedile 63:0. Među 63 poena je i zgoditak dokapetanice Sare Hunter s kojom su Nadine djevojke trenirale u Mađarskoj a ističemo je zbog njenog okruglog 60tog nastupa za Englesku seniorsku ekipu.