DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Za manje od 24 sata kreće Kup 6 nacija

Jedno od najpopularnijih i najstarijih ragbi natjecanje kreće upravo ovog vikenda. U 7 vikenda odigrati će se 15 vrhunskih utakmica da bi 15.03. netko uzeo naslov pobjednika "Royal Bank of Scotland 6 Nation Rugby Cup"

 

 

 

 

 

 

 

Prvenstvo RBS Kup 6 Nacija odvija se svaku sezonu tokom sedam vikenda kroz veljaču , ožujak te ponekad travanj, između Francuske, Engleske, Irske, Italije, Škotske i Walesa. Svaka momčad igra sa ostalih pet jednom po sezoni tako da svaku godinu druga momčad bude domaćin ( npr. Engleska je ugostila Francusku u 2013., pa je Francuska domaćin Engleskoj 2014. ), što je ukupno 15 utakmica po prvenstvu .

Trofej RBS Kupa 6 Nacija se dodjeljuje momčadi koja je prikupila najviše bodova u sezoni  a utakmice se boduju s 2 boda za pobjedu , a 1 bod za izjednačenu utakmicu. Osim trofeja postoje i drugi naslovi unutar natjecanja. Tako naslov ' Grand Slam ' pobjednika dobiva ekipa koja uspije pobjediti svih pet utakmica a naslov ' Triple Crown ' dodjeljuje se ako jedna od četiri nacije s Otoka (Engleska, Irska, Škotska ili Wales) pobjedi drugih 3.

Ove godine prvenstvo otvaraju Wales i Italija s početkom u 15:30 (Subota) po hrvatskom vremenu. Igra se na stadionu Millennium a suditi će im Irac John Lacey. Talijanima neće biti lako s prošlogodišnjim pobjednicima kupa 6 nacija ali im ide na ruku to što su Velšani tradicionalno pospani na početku turnira ( što objašnjava poraz od Irske na početku prošle godine).

Istog dana na Stade de France, Francuzi dočekuju Englesku. Utakmica počinje u 19:00 po hrvatskom vremenu. Bit ce to jak sudar dviju nacija koje igraju isti sport na 2 različita načina, a brigu o utakmici vodit će legendarni Nigel Owens. Iako je Stuart Lancaster, engleski izbornik, izabrao mladost povrh iskustva, odabravši nekoliko mladih momaka za putovanje u Pariz, Francuzi imaju težak posao s obzirom na Engleskih 3:0 u posljednja 3 međusobna susreta u Kupu.

Posljednja utakmica ovog vikenda je utakmicu Irske sa njihovim susjedima Škotima a suditi će Craig Joubert. U međusobnim susretima Škoti imaju malu prednost no Irci su naglasili da ove sezone idu na sve ili ništa. Što nam donosi okršaj susjeda doznati ćemo u Nedjelju kad se te dvije nacije, s početkom u 16:00, nalaze na Aviva stadionu u Irskoj.

Raspored utakmica:

Subota, 1. Veljače
Wales v Italy, 15:30
France v England,18:00

 

Nedjelja, 2. Veljače
Ireland v Scotland, 16:00

 

Subota, 8. Veljače
Ireland v Wales, 15:30
Scotland v England, 18:00

 

Nedjelja, 9. Veljače
France v Italy, 16:00

Petak, 21. Veljače
Wales v France, 21:00

Subota 22. Veljače
Italy v Scotland, 14:30
England v Ireland, 17:00

Subota 8. Ožujka
Ireland v Italy, 15:30
Scotland v France, 18:00

Nedjelja, 9. Ožujka
England v Wales, 16:00

Subota, 15. Ožujka
Italy v England, 13:30
Wales v Scotland, 15:45
France v Ireland, 18:00

Kup 6 nacija igraju i žene

 

Od danas, utakmicom Irska : Škotska, s početkom u 20:30 na Milltown House Stadionu kreće i ženski kup 6 nacija. Kasnije ovog vikenda Engleskinje će u goste kod Francuskinja a  Velšanke dočekuju Italiju. Prošlogodišnji naslov pobjednika odnijela je Irska, a može li im tko ove godine pomrsiti planove da trofej ostave kod kuće, znati ćemo već polovinom Ožujka.

 

Trofej RBS 6 Nacija

Svake godine, Trofej RBS Kupa 6 Nacija dodjeljuje se pobjedničkoj momčadi. Dok čekamo početak ovogodišnjeg pozitivnog ludila oko samog natjecanja, ispričati ćemo Vam neke zanimljivosti o trofeju:

Trofej za prvaka Šest nacija orginalno je ideja grofa od Westmorlanda, a prvi je put predstavljena u 1993 u Francuskoj (pobjednici te sezone ).

Trofej je izrađen od 200 unci srebra (1=31,10 grama) i osiguran je na 55.000 £. Dizajnirao ga je James Brent - Ward, dizajner srebra, a napravilo ga je osam obrtnika  Londonske srebrnarnice William Comyns. Unutrašnjost Trofeja  je izvorno srebro, no to srebro je s vremenom potamnilo zbog svakogodišnjih punjenja šampanjcem prilikom slavlja pa je zbog toga unutrašnja strana premazana 22 karatnim zlatom kako bi ga se zaštitilo.

Trofeja ima petnaest stranica u krug, koje predstavljaju svakog igrača, te tri ručke koje predstavljaju svakog službenika odnosno glavnog suca i dvoje pomoćnih sudaca. Oko drvene baze trofeja postoji simbol svakog od šest nacionalnih saveza.

Sa vrha tj. poklopca se predstavlja aktualni prvak. Sve oznake timova čuvaju u skrivenoj ladici na postolju tijekom prvenstva dok se ne dozna pobjednik kada se one stavljaju na trofej.

Kapacitet trofeja je točno pet boca šampanjca, po jedan za svaku od izvornih pet nacija, a trofej ima posebno  zakrivljenje na rubu, dizajniran tako da je iz njega lakše piti.