DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Južnjaci došli u Europu

Nakon završenog turnira Tri nacije, prvak, ujedno i aktualni prvak svijeta Južna Afrika, te Novi Zeland i Australija, krenuli su sa serijom utakmica po Europi. Pridružio im se Fidži, a iz Južne Amerike je snage došla odmjeriti i Argentina. Prvi susreti igrani su prošlog vikenda.

ENGLESKA - AUSTRALIJA 9:18 (9:5)

Na turneji po Europi Australija je u prvom susretu pobijedila ozljedama pogođenu Englesku na Twickenhamu. Jedva skrpani Englezi vodili su na poluvremenu 9:5, s dvije kazne i drop golom Jonnyja Wilkinsona, dok su Australci postigli zgoditak preko Willa Genija. Wallabies su u drugih 40 minuta s dvije kazne Matta Giteaua okrenuli rezultat, a odlučujući je bio zgoditak Adama Ashley-Coopera. Australija, koja je prije ove utakmice s Englezima poražena u šest od sedam posljednjih susreta (svi u Tri nacije), u nedjelju će igrati s Irskom, a zatim sa Škotskom i Walesom. Ukoliko pobijede u svim susretima, ostvarit ce "grand slam", prvi nakon 1984. godine. - Bili smo blizu pobjede u svim utakmicama Tri nacije. Trebamo samo više igrati kao u drugom dijelu - kazao je Giteau nakon susreta s Engleskom. Prije godinu dana Wallabiesi su pobijedili Engleze s 28:14, a Englezi su tada izgubili i od Južne Afrike te Novog Zelanda. Dok se Australci spremaju za Dublin, Engleska će iduci tjedan na Twickenhamu igrati s Argentinom.

WALES - NOVI ZELAND 12:19 (6:6)
Novi Zeland i dalje gazi Europom. Pobjeda nad Walesom im je 21. u nizu protiv te zemlje. U 104 godine međunarodnih susreta Novi Zeland je pobijedio Wales u 22 od 25 utakmica, a Velšani su posljednji put slavili daleke 1953. godine. Zanimljivo je i da je susret na Millennium Stadiumu odigran pred 74,330 gledatelja. Wales je pao u drugom dijelu s deset uzastopnih poena All Blacksa. Čovjek susreta Dan Carter predvodio je goste u napadu i obrani, pogodio je četiri kazne i pretvaranje nakon zgoditka Andrewa Horea, dok je za domaće četiri kazne realizirao Stephen Jones. Prvih 40 minuta nije bilo polaganja, samo su se pogadale kazne, te se na odmor otišlo s rezultatom 6:6. Gosti su se odlijepili kaznom Cartera, te zgoditkom Horea, pretvaranje je iskoristio Carter. U 58. minuti bilo je 16:6 za All Blackse. Sve pogotke za goste, izuzev jedinog polaganja, postigao je Carter. Najbolji pojedinac susreta Dan Carter pred disciplinsku će komisiju jer je grubo oborio Martina Robertsa (u 72. minuti pri rezultatu 19:9 za NZ), no za to nije dobio žuti karton. Ukoliko bude kažnjen, narednog vikenda neće moci nastupiti u susretu s Italijom na San Siru u Milanu. - Bio je to opasan udarac u glavu. To je trebao biti žuti karton i kazna. Suci su nas oštetili i sprijećili da skinemo skalp Novom Zelandu - kazao je nakon susreta izbornik Walesa Warren Gatland.

SKORE UTAKMICE:
Petak 13. studenog
Wales - Samoa, Millennium Stadium, Cardiff (20.30)
Francuska - Južna Afrika, Stade de France, Pariz (19.45)

Subota 14. studenog
Engleska - Argentina, Twickenham (15.30)
Škotska - Fidži, Murrayfield, Edinburgh (15.30)

Nedjelja, 15. studenog
Irska - Australija, Croke Park, Dublin (16)