DOBRO DOŠLI NA SLUŽBENE STRANICE 

»RAGBI KLUB NADA SPLIT«

Započela prva faza Heineken kupa

j

Započela je prva faza Heineken kupa, odnosno razigravanje po skupinama, a ako je suditi po prva dva kola i ovogodišnje izdanje nosi predvidive obrasce prema kojima u pravilu pobjeđuje domaćin.

Sve momčadi koje imaju ambicije i potencijal za prolazak u knock out fazu morat će rijetkim pobjedama u gostima tražiti prolaz dalje. Rijetke su momčadi iz ovog ranga natjecanja kojima će to poći za rukom više puta, premda su momčadi manje-više izjednačene, to nije nemoguće, ali pod pretpostavkom da doma pobjeđujete i ostvarujete dodatne bonuse bodove, jedna pobjeda je u većini slučajeva dostatna.

U prilog ovome najbolje govori činjenica da domaće utakmice uvijek igraju najbolje postave, a gostovanja nerijetko odrađuju neke druge. Primjer iz prvog kola je gostovanja Castres kod Northampton Saintsa gdje je sve osim pobijede Saintsa bilo teško za očekivat, pa Castres na gostovanje nije poveo sve svoje perjanice, a za drugo kolo u kojem je Castres bio domaćin Bluesima najavljivao se povratak svih onih od kojih se očekuje da donesu prevagu. Što se na koncu vidjelo i na rezultatu, 27:20 za domaće.

Strategije prolaza u drugu fazu su već razrađene, tako da treneri već znaju na koja gostovanja će ići po pobjede, a na koja po eventualne bonuse.

Do promjena će doći kad uslijede prva iznenađenja - neočekivani gubici doma ili izostanak bonusa.

Svi oni koji se usude u ovako ranoj fazi iznositi predviđanja najviše šansi daju francuskim i irskim predstavnicima. Irci imaju i najbolji učinak iz I kola u prvom kolu, po dvije dobivene (Leinster i Ulster) i jedan poraz (Munster) plus bonus bodove. U drugom kolu Leinster i Munster su slavili, a Ulster je poražen u gostima. Poraz Munstera u prvom kolu ne iznenađuje, dapače samo govori u prilog gore rečenog. Munster je dobar, ima velike ambicije, ali pobijediti London Irish,vodeću momčad Aviva Premiership bilo bi ravno prolazu u drugi dio natjecanja.

Francuzi koji daju najviše predstavnika u ovom natjecanju, njih 7 , poslije 1. kola imali su omjer pobjeda i poraza 4:3 od čega je najvažnije ona prošlogodišnjeg finaliste, Biarritza nad Bathom 11-12. Ovom pobjedom Biarritz je napravio veliki iskorak ka prolazu u drugi krug pogotovo ako uzmemo obzir da je u grupi sa novopridošlicom u natjecanju talijanskim Aironiom gdje će vrebati drugu gostujuću pobjedu koja ga zasigurno vodi dalje.

Kad govorimo o Ircima i Francuzima kao potencijalnim favoritima ovogodišnjeg izdanja Heineken kup onda moramo imati u vidu i sustave natjecanja u domaćim ligama. Irci, odnosno njihovi predstavnici: Leinster, Ulster i Munster su klubovi na razinama regija odnosno selekcije regija pojačane vrsnim internacionalcima.

Kroz ovaj sustav koji je preuzet iz najelitnijeg ragbi natjecanja Super 14 (Australija, Južna Afrika i Novi Zeland) Irci su stvorili klubove koji kvalitetom pariraju klubovima iz Engleske i Francuske, dakle po mjeri natjecanja kakav je H kup.

Francuzi pak igraju tipičan klupski ragbi, a francuska liga ili Top 14 je po mnogima je danas najjače ragbi klupsko natjecanje u Europi. Zbog različitog sustava natjecanja blaga prevaga ide na stranu Iraca čiji predstavnici neće igrati tako puno utakmica i biti će uglavnom fokusirani na ovo natjecanje. S druge strane francuski predstavnici s obzirom na jaki ritam domaćih utakmica osim strategije "dobij sve doma, a što se da u gostima" morat će prigrliti i strategiju prošlogodišnjeg finaliste Biarritza koji je bitku za domaće prvenstvo stavio u drugi plan(tek sedmo mjesto u Top 14), a sav forte stavio je na Heineken kup sto mu je i donjelo prošlogodišnje finale.

Da je sve teorija koja može, i ne mora imati presudan utjecaj potvrđuje i prošlogodišnje finale između dvaju francuskih predstavnika Toulousea i Biarritza u kojem su prvospomenuti slavili da 21:19 čime su došli do svog četvrtog naslova.

Važno je i spomenuti da je na djelu implementacija pravila po uzoru na Super 14 koja za cilj imaju još više podići nivo 'čiste' igre kako bi natjecanje dobilo još više na atraktivnosti.

Kao i u Super 14 momčadi koje imaju širinu i kvalitetu lakše će odgovoriti na nastale promjene, ali nije isključeno da na početku ovo donese i neka iznenađenja. S ovim promjenama nije više važno samo pobijediti jer pravila i sustav bodovanja ide na ruku momčadima koje ne taktiziraju.